Mašta i kreativnost na djelu

0
652

Izložba rukotvorina na Žabljaku, članica Udruženja žena sa multiplom sklerozom

Posjetioci Žabljaka, na šetalistu prema Crnom jezeru, juče su mogli da vide izložene radove članica Udruženja žena sa multiplom sklerozom. Vješte ruke i kreativnost stvorili su prava umjetnička djela.

Izložba na Žabljaku je dio radionice „Umjetnička radionica za žene sa invaliditetom“, projekta koji je podržalo Ministarstvo kulture za 2019. godinu.

„Pravimo razne suvenire: šivene pregačice za flaše, keceljice za teglice, tu su i slike – ulja na drvetu sa motivima Podgorice, motivima Crne Gore, tu je dio heklanog nakita, pletene i heklane tašnice, podmetači za čaše, razne vrste tehnika: silikon na drvetu, silikon na oto pločama, koristimo i kombinovane tehnike: ulje na drvetu sa akrilnim bojama i sa kombinovanjem silikona. Trudili smo se da budemo inovativni, do te mjere da smo od hladnog porcelana stvorile unikatan nakit, ogrlice i narukvice, ukrasne ruže“, kaže predsjednica udruženja Andrijana Nikolić.

Izložba na Žabljaku je treća po redu koju organizuje ovo udruženje. Prvobitni plan, bio je da izlažu u Turističkoj organizaciji Žabljaka, ali su zbog koronavirusa otkazane sve manifestacije te organizacije. Članice udruženja nijesu odustale od izložbe, pa su partnera pronašle u jednom od vlasnika štandova na Crnom jezeru.

„Do sada smo imali dvije samostalne izložbe. Jedna je bila u Sportskom centru u organizaciji žena Crne Gore, povodom 8. marta, druga je bila samostalna izložba u KIC-u „Budo Tomović“ i ova na Žabljaku povodom Dana državnosti, na štandu Miljana Roćena“, objašnjava Nikolić.

Predanim radom i kreativnošću stvorile su prava mala umjetnička djela.

„U četrvoromjesečnom periodu imali smo mogućnost da u našim kancelarijama okupimo žene sa invaliditetom, sa multipleks sklerozom, ali i sa ostalim vrstama invaliditeta, da se družimo i da kreativno stvaramo“, kaže predsjednica udruženja.

Tako je nastala i prava riznica rukotvorina žena sa invaliditetom.

„Pokazali smo da žene sa invaliditetom mogu biti i kreativne i inovativne i svakako, zanemarujući svoj invaliditet, stvoriti mnogo više nego što se očekuje“, ponosna je predsjednica na radove članica ovog udruženja.

Otežan rad tokom koronavirusa: Epidemija korone otežala je rad članovima ovog udruženja, ali i donijela veliki strah za vlastito zdravlje.

„Ovaj projekat smo trebali produžiti radom u kancelariji. Zbog same činjenice da oboljeli od skleroze multipleks imaju izuzetno nizak imunitet, ljudi su bili u opštoj panici, što raditi, da li se uopšte sa nekim družiti, da li se samoizolovati po svojoj vlastitoj volji, to je bilo samo jedno od pitanja koja su bila upućena na telefon Udruženja“, kaže Andrijana.

Tokom epidemije podrška im je bio Crveni krst.

„Upućivali smo ih na kontakte Crvenog krsta, a prethodno smo sa Crvenim krstom imali razgovor, da će im se javiti određena osoba, kada su u pitanju samci ili samice, koji imaju sklerozu multipleks, i imaju strah da izađu napolje i kupe sebi nešto u prodavnici“, ističe Andrijana.

Brojne olakšice za članove Udruženja: U Crnoj Gori po statistici Ministartsva zdravlja ima oko 550- 600 oboljelih od skleroze multipleks. U Udruženju je trenutno učlanjeno 490 oboljelih.

„Svi koji su učlanjeni u naše udruženje, imaju beneficije, koje su dobili lobiranjem samog udruženja. Od besplatnog prevoza koji je ugovoren sa nekoliko autobuskih prevoznika, do besplatnih peronskih karata na određenim autobuskim stanicama, tu je i besplatan prevoz željeznicom, a svi naši članovi mogu da lete do Beograda i nazad, Montenegro erlajnzom za svega 38 eura. Do sada smo podijelili više od 30 invaliditskih kolica našim članovima, tri hodalice smo podijelili zahvaljujući Crvenom krstu Podgorice, koji su nam ih donirali“, pojašnjava Nikolić.

Planiraju i nove prijekte, kako bi članovi udruženja dobili potrebne olakšice.

„U Podgorici svi naši članovi imaju 50 odsto subvencije na utrošenu vodu, u Danilovgradu imaju mogućnost da je utrošena voda preko 12 kubika besplatna, u Herceg Novom imaju do 6 kubika besplatno, a preko toga se plaća. U Baru do pet kubika je besplatno, a trenutno pregovaramo i sa ostalim vodovodima, jer plan je da dobijemo subvencije za vodu“, objašnjava naša sagovornica.

Planovi za budućnost: Tokom epidemije shvatili su da je neophodno da imaju i psihološka savjetovanja.

„Krećemo sa novim projektom, „Psihološka radionica za oboljele od skleroze multipleks“, koja će biti organizovana ili u našim kancelarijama, ili određenim danima u određeno vrijeme putem telefona o čemu ćemo obavijestiti naše članove“, istakla je Nikolić, dodajući da su dobrodošle i osobe sa drugim vrstama invaliditeta. Najavljuju i nove aktivnosti po pitanju pravne pomoći.

„Oboljeli od skleroze multipleks često ne mogu da ostvare pravo na tuđu njegu i pomoć, na ličnu invaliditninu ili na personalnog asistenta“, objašnjava Andrijana.

Onlajn platforma: Shvatile su da su žene sa invaliditetom premalo zastupljene u kulturi, tako da je u izradi onlan platforma koja će se zvati „KreativniOSI“.

„Na ovoj platformi svaka žena sa invaliditetom, koja ima za cilj da svoju kreativnost pretoči u djelo, ima mogućnost da nas kontaktira, potom da dobije svoju besplatnu stranicu i putem te stranice ona će predstavljati svoj rad ali istovremeno imaće mogućnost i da prodaje svoje radove“, objašnjava Nikolić, i dodaje da su ovu onlajn platformu kreirali na kraju projektnih aktivnosti, od novca koji je preostao od projekta i uz podršku sponzora.

Pozvala je sve žene sa invaliditetom da se jave na mejl [email protected],, a više informacija moguće je naći na sajtu udruženja.