KAKO SMO ZAPOČELI…..

Polazeći od pretpostavke da žene sa invaliditetom imaju aspiracije u stvaranju umjetničkih djela, došli smo na ideju da “oslušnemo” senzibilitet žena sa invaliditetom kroz projekat Udruženja multiple skleroze Crne Gore, UMJETNIČKE RADIONICE ZA ŽENE SA INVALIDITETOM koje je podržalo Ministarstvo kulture Crne Gore za 2019.godinu

Ovim projektom okupili smo naše članice, ali i zainteresovane žene i djevojke sa invaliditetom da zajedno stvaramo u toplm prostoru našega Udruženja. Uz radionice slikanja uporedo su se odvijale i radionice izrade nakita, broševa i suvenira s jasnom porukom da ćemo i ovim projektnim aktivnostima dokazati našu kreativnost u slikanju različitim tehnikama i na različitim materijalima. Dokazale smo se u vještinama izrade tradicionalnih predmeta od vune, svile, čipke, pamuka, filca, drveta i papira.
Kreativnim radionicama doprinijele smo, ne samo dodatnoj edukaciji u novim vještinama, već smo afirmisale druženje kojem smo se iznimno radovale.
Ovim projektom afirmisale smo i kulturni potencijal naših članica i svih zainteresovanih žena i djevojaka sa invaliditetom koje su imale namjeru da nam se pridruže. Tokom radionica ručnih radova oprobale smo se u šivenju uz neizostavno recitovanje naših nadarenih dama, a neke su veoma uspješno oprobale i u pisanju haiku poezije.
Sigurne da smo doprinijele razvoju kulture, kreativnih vještina, načinu razmišljanja i kulturnog izražavanja radi izgradnje vlastite kulture i aktivnog učešća u organizovanju kulturnih dešavanja u lokalnoj zajednici, održale smo tri izložbe naših radova. Dvije u Podgorici i jednu na Žabljaku.
Shvatile smo da su žene sa invaliditetom veoma malo zastupljene u javnom i društvenom životu, a u kulturi skoro da nas i nema. Svoju kreativnost ne umijemo prikazati ili jednostavno ne smatramo se dovoljno hrabrima da prikažemo sve što možemo. Zato smo kroz projekat umjetničkih radionica došle na ideju da osmislimo jedinstvenu platform na kojoj će svoje mjesto pronaći svaka žena sa invaliditetom, spremna da se predstavi svojim kreativnim umijećem. Takođe, na ovoj platform će svaka dama imati svoju stranicu i svoj mejl putem kojega će komunicirati sa zainteresovanim kupcima koji će kupovati njihove proizvode.
I, da ne zaboravimo da je idejni tvorac ove platforme prof.dr Andrijana Nikolić, predsjednica Udruženja multiple skleroze Crne Gore.
Ovo je ujedno i poziv da nam se odazovu dame sa invaliditetom koje bi se predstavile na našoj platformi kreativniosi.com
Članarina za učešće na platformi iznosi 5.00 (pet eura) na godišnjem nivou i uplaćuje se na račun Udruženja multiple skleroze Crne Gore kod Crnogorske komercijalne banke: 510-18270-35

Prof. dr Andrijana Nikolić je jedna od osnivača i predsjednica NVO Udruženje multiple skleroze Crne Gore. Organizaciju vodi od dana osnivanja, Do sada je organizovala 5 regionalnih simpozijuma na temu skleroze multipleks, pacijentskih prava i načina zastupanja prava pacijenata. Lobiranjem je uspjela promijeniti Pravilnik Fonda za zdravstvo i obezbijediti svim oboljelima od skleroze multipleks da dobiju besplatno banjsko liječenje u Institutu “Simo Milošević”, svake godine po 21 dan. Uspjela je da se izbori za subvencije oboljelima u avionskom saobraćaju sa domaćim operaterom”Montenegroairlines”, obezbijedila je za sve oboljele besplatan voz na nivou Crne Gore, kao i 22 besplatna autobuska prevoznika na teritoriji Crne Gore, obezbijedivši i oslobađanje od peronske karte na autobuskim peronima u Podgorici, Danilovgradu i Kotoru.

Uspjela je obezbijediti i subvencioniranje računa na utrošenu vodu od 50% u opštini Podgorica i subvencioniranje računa do 12 kubika u opštini Danilovgrad, subvencioniranje do 6 kubika u opštinama Herceg Novi i opštini Bar. Do sada je održala vise od 40 motivacionih i edukativnih radionica širom Crne Gore na podizanju svijesti oboljelih i široke javnosti, uključujući i porodice oboljelih. Izdala je 4 zbornika radova i 5 publikacija koje se bave uticajem skleroze multipleks na život oboljelog i porodice, kao i na psihu čovjeka. Autorka je prve slikovnice MOJA MAMA IMA MS i autorka prvom animiranog filma MOJA MAMA IMA MS/mojoj mami s ljubavlju/ koji je poklonila Javnom servisu TVCG u cilju edukacije široke populacije. Udruženje multiple skleroze Crne Gore je izvela na platform Međunarodne federacije multiple skleroze sa sjedištem u Londonu, a za svoj rad u vođenju Udruženja, dvije godine zaredom je pobijedila u konkurenciji nevladinih organizacija Jugoistočne Evrope i Bliskog Istoka, 2016. Godine u Maroku http://www.kolektiv.me/83502/u-maroku-nagradjena-prezentacija-udruzenja-multiple-skleroze-crne-gore) i 2017.godine u Omanu (http://kolektiv.me/101210/jos-jedno-priznanje-u-nizu-udruzenje-multiple-skleroze-cg-nagradjeno-u-omanu). Andrijana Nikolić je završila srednju medicinsku školu, diplomirala književnost u Zadru, magistrirala i doktorirala u Sarajevu. Radi  kao profesor na katedri za Južnoslavenske i Svjetske književnosti na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost na Cetinju (http://www.fcjk.me/andrijana-nikolic).

Udruženje multiple skleroze Crne Gore je osnovala iz ljubavi prema majci koja boluje od skleroze multipleks.

ANKETA

Uskoro
Da li smatrate da je platforma za osobe sa invaliditetom dobro rješenje za predstavljanje njihovih kreativnosti?
Total Votes : 98

REKLAMA

Forspan 1

Forspan 2

NAJNOVIJE NOVOSTI

REKLAMA

Forspan 1

Forspan 2